Cukinia okazała się bardzo wdzięcznym warzywem, z którego można wyczarować smaczne i sycące potrawy.
Dziś przedstawiam Wam pomysł na letni obiad dla całej rodziny.
Cukinia faszerowana i zapiekana okazała się hitem.
Składniki:
* 3 średnie cukinie
* torebka ryżu
* papryka czerwona
* 1 podwójny filer z kurczaka
* 3 pomidory
* 250 g pieczarek
* 2 cebule
* przyprawa do mięca
* sól i pieprz
* duża śmietana 12%
* 2 jajka
* 25 dag sera żółtego
* szczypiorek
Cukinię myjemy i odkrawamy końce. Nie obieramy. Przekrawamy wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki pozbywamy się miąższu, aby powstały "łodeczłi"
Fileta kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą i podsmażamy na patelni.
Następnie kroimy cebulę i podsmażany na masełku. Gdy lekko się zarumieni dodajemy pieczarki. Dusimy na małym ogniu do wyparowania wody z grzybów.
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, a w międzyczasie kroimy paprykę i pomidory w kostkę.
Do miski wsypujemy przygotowane składniki tzn. mięso, ryż, pieczarki oraz paprykę z pomidorami. Całość delikatnie mieszamy.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układam "łódki" . Cukinię oprószamy delikatnie pieprzem i solą. Środek napełniamy przygotowanym farszem.
Śmietanę mieszamy z jajkami, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy po całości.
Starty żółty ser rozsypujemy po wierzchu łódek. Całość przykrywam folią aluminiową.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 50 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy jeszcze 10-15 minut.
SMACZNEGO!!!
Fileta kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą i podsmażamy na patelni.
Następnie kroimy cebulę i podsmażany na masełku. Gdy lekko się zarumieni dodajemy pieczarki. Dusimy na małym ogniu do wyparowania wody z grzybów.
Do miski wsypujemy przygotowane składniki tzn. mięso, ryż, pieczarki oraz paprykę z pomidorami. Całość delikatnie mieszamy.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układam "łódki" . Cukinię oprószamy delikatnie pieprzem i solą. Środek napełniamy przygotowanym farszem.
Śmietanę mieszamy z jajkami, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy po całości.
Starty żółty ser rozsypujemy po wierzchu łódek. Całość przykrywam folią aluminiową.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 50 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy jeszcze 10-15 minut.
SMACZNEGO!!!
ooo ja kocham tego typu jedzonko zapisuje i działam:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Muszę wypróbować czy moim chłopcom posmakuje
OdpowiedzUsuń