niedziela, sierpnia 19, 2018

Cukinia faszerowana kurczakiem i ryżem


Cukinia okazała się bardzo wdzięcznym warzywem, z którego można wyczarować smaczne i sycące potrawy. 
Dziś przedstawiam Wam pomysł na letni obiad dla całej rodziny.
Cukinia faszerowana i zapiekana okazała się hitem.

Składniki:

* 3 średnie cukinie 
* torebka ryżu 
* papryka czerwona 
* 1 podwójny filer z kurczaka 
* 3 pomidory 
* 250 g pieczarek
* 2 cebule
* przyprawa do mięca
* sól i pieprz 
* duża śmietana 12%
* 2 jajka 
* 25 dag sera żółtego 
* szczypiorek



WYKONANIE:

Cukinię myjemy i odkrawamy końce. Nie obieramy. Przekrawamy wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki pozbywamy się miąższu, aby powstały "łodeczłi"



Fileta
kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą i podsmażamy na patelni.



Następnie kroimy cebulę i podsmażany na masełku. Gdy lekko się zarumieni dodajemy pieczarki. Dusimy na małym ogniu do wyparowania wody z grzybów.



Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, a w międzyczasie kroimy paprykę i pomidory w kostkę.
Do miski wsypujemy przygotowane składniki tzn. mięso, ryż, pieczarki oraz paprykę z pomidorami. Całość delikatnie mieszamy. 

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układam "łódki" . Cukinię oprószamy delikatnie pieprzem i solą. Środek napełniamy przygotowanym farszem. 
  

Śmietanę mieszamy z jajkami, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy po całości.


Starty żółty ser rozsypujemy po wierzchu łódek. Całość przykrywam folią aluminiową.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 50 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy jeszcze 10-15 minut.

SMACZNEGO!!!





2 komentarze:

Copyright © 2016 Mama do potęgi 3 , Blogger