Składniki:
* 4 kg ogórków
* 5 dużych, czerwonych papryk
* 2 duże selery
* 1/2 kg cebuli
* gorczyca
* szklanka soli
* 10 szklanek zimnej wody
Zalewa:
* 9 szklanek wody
* 5 szklanek cukru
* 4 i 1/2 szklanki octu 10%
Wykonanie:
→ Ogórki myjemy i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Wsypujemy do dużego garnka lub miski. Selery obieramy, paprykę oczyszczamy, a następnie kroimy je w słupki. Cebulę pokroić w półksiężyce. Wszystko wsypujemy do ogórków i zasypujemy szklanką soli. Zalewamy 10 szklankami zimnej wody i całość dokładnie mieszamy.
→ Całość pozostawiamy na około 3 godzimy. Po tym czasie odcedzamy wodę.
→ Do przygotowanych słoików wsypujemy 1/4 łyżeczką gorczycy. i wkładamy sałatę.
→ Składniki zalewy zagotowujemy tak aby cukier dokładnie się rozpuścił. Gorącą zalewą zalewamy sałatkę w słoikach. Pasteryzować 5 minut.
Z podanego przepisu wyjdzie 20 słoiczków 0,5 l
A spróbuję, zawsze to będzie jakaś odmiana
OdpowiedzUsuńCiekawe, ale u mnie w domu nie lubimy selera. Da radę bez tego składnika?
OdpowiedzUsuńMysle ze tak. Moja mama daje go odrobinkę i zwiększa ilość papryki
UsuńO jaki bardzo ciekawy przepis. Ogórków z selerem jeszcze nie jadłam. Zapisuje przepis
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis moze wyprobuje 😊
OdpowiedzUsuńIdentyczny przepis dzis mi sąsiadka dała😉
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis! Muszę go koniecznie wypróbować. Bardzo lubię domowe przetwory - są idealne na jesień i zimę. Dzisiaj np. mam w planach przetwory z truskawek i malin - https://magazyn.ceneo.pl/artykuly/przetwory-z-truskawek a po weekendzie zajmę się warzywami.
OdpowiedzUsuńŚwietna robota, w przyszłym roku też spróbuję zroić.
OdpowiedzUsuń