wtorek, lipca 17, 2018

Sałatka ogórkowa z papryką i selerem


Składniki:

* 4 kg ogórków
* 5 dużych, czerwonych papryk
* 2 duże selery
* 1/2 kg cebuli
* gorczyca
* szklanka soli
* 10 szklanek zimnej wody

Zalewa:

* 9 szklanek wody
* 5 szklanek cukru
* 4 i 1/2 szklanki octu 10%

Wykonanie:

Ogórki myjemy i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Wsypujemy do dużego garnka lub miski. Selery obieramy, paprykę oczyszczamy, a następnie kroimy je w słupki. Cebulę pokroić w półksiężyce. Wszystko wsypujemy do ogórków i zasypujemy szklanką soli. Zalewamy 10 szklankami zimnej wody i całość dokładnie mieszamy.







Całość pozostawiamy na około 3 godzimy. Po tym czasie odcedzamy wodę.

Do przygotowanych słoików wsypujemy 1/4 łyżeczką gorczycy. i wkładamy sałatę. 




Składniki zalewy zagotowujemy tak aby cukier dokładnie się rozpuścił. Gorącą zalewą zalewamy sałatkę w słoikach. Pasteryzować 5 minut.

Z podanego przepisu wyjdzie 20 słoiczków 0,5 l

8 komentarzy:

  1. A spróbuję, zawsze to będzie jakaś odmiana

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe, ale u mnie w domu nie lubimy selera. Da radę bez tego składnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mysle ze tak. Moja mama daje go odrobinkę i zwiększa ilość papryki

      Usuń
  3. O jaki bardzo ciekawy przepis. Ogórków z selerem jeszcze nie jadłam. Zapisuje przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis moze wyprobuje 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Identyczny przepis dzis mi sąsiadka dała😉

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy przepis! Muszę go koniecznie wypróbować. Bardzo lubię domowe przetwory - są idealne na jesień i zimę. Dzisiaj np. mam w planach przetwory z truskawek i malin - https://magazyn.ceneo.pl/artykuly/przetwory-z-truskawek a po weekendzie zajmę się warzywami.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna robota, w przyszłym roku też spróbuję zroić.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Mama do potęgi 3 , Blogger