Naleśniki idealne spiszą się nie tylko na deser. Proste danie, które nie wymaga wyszukanych składników. Przeważnie wszystko co potrzebujemy do ich przygotowania mamy w domu.
Naleśniki możemy podawać zarówno na słodko jak i z wytrawnym farszem.
Dziś biegnę do Was z naszym ulubionym przepisem na naleśniki czekoladowe.
Składniki (na naszą 5 osobową rodzinkę):
* 3/4 litry mleka (u nas 3,2 %)
* poł szklanki wody mineralnej
* około 450 g mąki
* 2 jajka
* 2-3 łyżki cukru
* 1 łyżka cukru waniliowego
* 1-2 łyżek oleju
* 3 łyżki kakao
Nadzienie:
W tej wersji użyliśmy serka homogenizowanego Danio o smaku jagodowym.
Polewa czekoladowa:
* 100 g czekolady mlecznej
* 100 ml śmietanki kremówki
lub
* Nutella
Dodatkowo:
* cukier puder
* owoce
WYKONANIE:
→Do miski wbijamy jajka i energicznie je roztrzepujemy trzepaczką lub widelcem. Dodajemy mleko, wodę, oba cukry oraz mąkę. Mieszamy wszystko mikserem na najniższych obrotach. Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy kakao oraz olej. Ponownie miksujemy.
Tak przygotowane ciasto pozostawiamy na około 20 minut.
→Chochelką nabieramy porcję ciasta i wylewamy ją na rozgrzaną patelnię. Smażymy naleśniki z obu stron przez 1-2 minuty.
→ Do miski wrzucamy połamaną czekoladę, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy otrzymamy płynną masę wlewamy śmietankę i mieszamy do połączenia się składników.
→ Lekko przestudzone naleśniki smarujemy serkiem homogenizowanym. Górę możemy posypać cukrem pudrem i polać płynną czekoladą za pomocą szprycy. Na wierzch rozsypujemy owoce.
Wyglądają bardzo apetycznie .Fajny przepis .Muszę wypróbować z tym serkiem
OdpowiedzUsuńO kurcze ale mniam😄robie super
OdpowiedzUsuń