Truskawki są ulubionymi owocami moich domowników. Zajadamy się nimi prosto z krzaczka i przyrządzamy koktajle. Truskawki są także świetnym dodatkiem do ciast i deserów. W tym roku zbiory były bardzo obfite. Cieszyliśmy się nimi dosyć długo i przetestowaliśmy masę przepisów, w których główną rolę grały właśnie truskawki. Dziś przedstawiam nasze ulubione ciasto.
Składniki:
Ciasto:
* 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
* 5 żółtek
* 5 płaskich łyżek cukru pudru
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 250 g zimnego masła
Truskawkowa pianka:
* 2 opakowania budyniu truskawkowego z cukrem
* 5 białek
* 3/4 szklanki cukru
* 100 ml oleju
* 800 g truskawek
Dodatkowo:
* papier do pieczenia ( wykładamy nim spód formy)
* cukier puder do posypania ciasta
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem. Po powstaniu zwartej kuli dzielimy ją na dwie części. Jedną połówkę wkładamy do zamrażalnika, a drugą rozprowadzamy na spód formy o wymiarach 25x25 cm. Całość nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 min w 180 ° C. Ciasto studzimy przed kolejnym etapem.
Białka ubić na sztywno. Ciągle miksując wsypujemy cukier i oba proszki budyniowe. Po połączeniu się składników, delikatnie wlewamy olej. Całość miksujemy około 4 minut. Na wystudzony spód ciasta wykładamy masę truskawkową i równo rozsmarowujemy. Na wierzchu rozsypujemy pokrojone w ćwiartki truskawki. Nie wciskamy owoców.
Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na truskawki.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i pieczemy 40 minut. Po podaniem posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
W taki sam sposób możemy przygotować ciasto z innymi owocami i smakami budyniu. Wszystko zależy od tego co mamy w danej chwili pod ręką. Poniżej to samo ciasto ale z budyniem śmietankowym i z malinami.
Dziękuję za ten przepis. Nie jestem zbyt dobra w pieczeniu ciast ale może ten mi wyjdzie
OdpowiedzUsuńMam podobny o bardzo czesto robimy😄
OdpowiedzUsuńPyszności
OdpowiedzUsuńPaolina paolina
Wygląda przepysznie. Jakie jeszcze owoce by się nadawały?
OdpowiedzUsuńAle pyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńKocham truskaweczki.Sama dziś wrzucilam przepis na ciacho z nimi.W wolnej cheili zapraszam. Twojego ciasta nie znam, nigdy nie jadłam więc podbieram przepis 😉
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie .Ja zastępuję cukier stewią.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCiasta owocowe mogłyby dla mnie nie istnieć, najbardziej na świecie kocham ciasta czekoladowe. Jakiś czas temu trafiłam na stronkę https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/ i znalazłam tam bardzo przydatne wskazówki. Polecam każdemu, kto lubi piec czekoladowe słodkości.
OdpowiedzUsuń