środa, lutego 21, 2018

Śniadanie i sucharki Mamut.polska w roli głównej


Śniadanie jest podstawowym posiłkiem podczas dnia. Dostarcza nam energii do pracy, nauki oraz reguluje układ trawienny. Dzięki niemu poprawia się nasze samopoczucie na kilka kolejnych godzin. Powinniśmy je zjeść iście po królewsko. Pożywne śniadanie powinno zawierać same odżywcze składniki. Dzięki temu nasz mózg otrzyma powera. Systematyczne jedzenie śniadań poprawia koncentracje, odporność oraz zapobiega nadwadze. Dodatkowo wspólne celebrowanie posiłków, wzmacnia więzi rodzinne.
Żyjemy niestety w czasach gdzie wszyscy, wszędzie się spieszą. Zdarza się i tak, że nie mamy czasu na zjedzenie, jakiegokolwiek śniadania lub jemy je w biegu.
STOP!!!
Czas pomyśleć o sobie i najbliższych. Poniżej przedstawię Wam, kilka przepisów, na smaczne i pożywne śniadanie z wykorzystaniem chrupiących sucharków od Mamut polska .

* Pasta rybna

Składniki:
  • pół kostki białego sera
  • puszka ryb w oleju (u nas była to makrela) 
  • 1 mała cebula lub pół dłużej
  • sól, pieprz
  • sucharki Mamut
  • ogórki korniszone 
Do miski dodajemy ser oraz rybę razem z olejem. Rozdrabniamy składniki widelcem. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wsypujemy do miski. Doprawiamy pieprzem i solą. Tak przygotowaną pastę rozsmarowujemy na tosty. Na wierzch układamy ogórka, bądź cebulkę konserwową.

Dla lubiących bardzo gładkie pasty, polecam ser, rybę i cebulę zblenderować.







* Sałatka a'la jażynowa

Składniki:
  • 4 ugotowane marchewki
  • mała puszka zielonego groszku konserwowego
  • 2-3 małych ogórków korniszonych
  • 3 ugotowane jajka
  • 10 dag sera żółtego np. Gouda
  • majonez
  • poł łyżeczki musztardy
  • szczypiorek
  • pieprz i sól
  • kabanosy
  • sucharki Mamut
Marchewkę, jajka, ogórki i ser żółty kroimy w  małą kostkę. Do miski wsypujemy groszek oraz pokrojone wcześniej składniki. Dodajemy posiekany szczypiorek, majonez i musztardę. Teraz całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy pieprzem i solą.
Najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Tak przygotowaną sałatkę wykładamy na sucharki. Na wierzch możemy ułożyć pokrojonego kabanosa lub świeże warzywo np. plasterek ogórka, pomidora, rzodkiewkę. Na sucharka możemy także położyć listek sałaty a na to naszą a'la jarzynową  :)






* Pasta brokułowa

Składniki:
  • ugotowane "różyczki" z połowy brokułu
  • 1 ugotowane jajko
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • sól, pieprz
  • sucharki Mamut
  • ser pleśniowy np. Camembert
  • pomidorki koktajlowe
Różyczki z brokułu gotujemy w osolonej wodzie. Po ostudzeniu blenderujemy z ugotowanym na twardo jajkiem. Dodajemy około 3 łyżek śmietany i doprawiamy solom i pieprzem. Tak przygotowaną pastę rozsmarowujemy na sucharki. Na wierzch układamy "trójkąciki" sera pleśniowego lub pomidorki koktajlowe.







 * Buraczkowy szał

Składniki:
  • 3-4 średnie, czerwone buraki
  • 2 jajka
  • ocet
  • majonez
  • pół łyżeczki chrzanu
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • kilka plasterków szynki
Buraczki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po schłodzeniu obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy kilka kropli octu. Do miski z startymi buraczkami ścieramy jajka i dodajemy majonez i chrzan. Siekamy drobno szczypiorek i dodajemy do reszty składników. Przyprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej smakują schłodzone. Polecam przygotować wieczorem aby do śniadania składniki się "przeżarły" .
Tak przygotowane buraczki wykładamy na sucharki. Na wierzch wykroiliśmy gwiazdki z szynki, jednak szynkę można także zwinąć w rulonik.





* Twarożek i zasmażane jabłuszka

Składniki:
  • 3 jabłka
  • kostka białego sera
  • szczypta cynamonu
  • cukier
  • 2-3 łyżki mleka lub śmietany
  • sok z połówki cytryny
  • 30 ml wody
  • sucharki Mamut
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Od razu skraplamy je sokiem z cytryny. Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy starte jabłka. Dusimy na małym ogniu. Co jakiś czas mieszamy, aby nie przywarły do dna. Gdy owoce zmiękną doprawiamy cukrem i cynamonem.
W miseczce rozdrabniamy ser z mlekiem lub śmietaną. Dodajemy cukier wedle uznania. Tak przygotowany twarożek rozsmarowujemy na sucharki. Na środek wykładamy nasze jabłuszka 








Smacznego!!!!
ps. Pamiętajmy, że powinniśmy jeść w spokoju i bez pośpiechu. Delektując się każdym kęsem

Post ten bierze udział w konkursie na stronie Mamut.polska

10 komentarzy:

  1. Mniam mniam ale piękne zdjecia
    Ciekawe propozycje

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietne przepisy i napewno skorzystam nie raz. A Sucharskiego pierwszy raz spróbowałam dokładnie te 5 lat temu w szpitalu po cc. Smakowały obłędnie i od tamtej pory są stałym bywalec w moim domu

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne, łatwe przepisy. Ja czasami robię sobie pastę z fety i oliwek - pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Co jak co, ale bez śniadania to ja się z domu nie ruszam ;D no chyba, że na badania krwi, ale zawsze wtedy się koszmarnie czuje ;D Będę musiała wypróbować al'a jarzynową, bo wygląda na mega szybką do przygotowania :D

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas sucharki zawsze awaryjnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe propozycje, jeszcze o takich nie słyszałam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. I proszę jak z prostych składników można wyczarować mega śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie znałam tylko jednego przepisu. Otóż to! Bez pośpiechu i w spokoju powinno się jeść😊

    OdpowiedzUsuń
  10. Super. Smakowicie się zrobiło :)
    Lubię takie śniadania. Bardzo ciekawa propozycja

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Mama do potęgi 3 , Blogger